Progressieve belasting
Trainingsprikkels
Het principe van progressieve belasting betekent simpelweg dat er sprake moet zijn van een prikkel, die ons lichaam ‘vertelt’ sterker te moeten worden zodat we de volgende keer dat ons lichaam aan eenzelfde prikkel wordt blootgesteld, minder moeite heeft om de taak uit te voeren.
Een zogenaamde ’trainingsprikkel’ kan worden afgegeven door te trainen en kan meerdere weefsels ‘prikkelen’ om het signaal af te geven dat er meer kracht, stevigheid of flexibiliteit nodig is om gewenste taken uit te voeren. Weefsels die zich kunnen aanpassen door systematische trainingsprikkels zijn onder andere botmassa, pezen en natuurlijk spieren.
In dit artikel wordt gesproken over kracht toename, maar progressieve belasting kan ook leiden tot verbeterde lenigheid, flexibiliteit, uithoudingsvermogen, coördinatieve vaardigheden of andere grondmotorische vaardigheden.
Supercompensatie
Om te zorgen dat een ’trainingsprikkel’ ons het signaal geeft om sterker te worden, moet er sprake zijn van overbelasting, ook wel progressieve belasting. Dit betekent dat er dus meer gevraagd wordt van de spieren (en andere weefsels) dan er op het moment van trainen aan kracht geboden kan worden door de spieren. Na een progressieve belasting zal het lichaam zich herstellen en sterker terug komen. Hoe goed de atleet herstelt is van meerdere factoren afhankelijk zoals getraindheid, ontspanningsmogelijkheden, voeding en meer. Daarover zal ik in een andere serie uitwijden.
Het proces van spierkracht toename na herstel (als gevolg op een ‘overbelasting’ tijdens de vorige training), noemen we ‘supercompensatie‘. Het betekent simpelweg dat het lichaam door te herstellen compenseert om de gevraagde taken volgende keer uit te kunnen voeren, maar dan met een beetje extra kracht. Een SUPER compensatie, dus.
Het gevaar van progressieve belasting, of overbelasting, is dat er sprake is van een té grote overbelasting. Als er te veel spierschade wordt aangericht, kan het lichaam niet voldoende herstellen om boven het krachtniveau van voor de training te komen. Er is dan sprake van kracht afname! Progressieve belasting is dus een vereiste om een betere atleet te worden, maar dient op de juiste manier gehanteerd te worden.
Conclusie:
We kunnen met ons lichaam communiceren door trainingsprikkels af te geven, die een gewenst resultaat zullen geven op de lange termijn. Progressieve belasting kan worden toegepast voor meer spierkracht, maar ook andere grondmotorische vaardigheden. Geef je lichaam dan ook tijdens elke training een goede trainingsprikkel! Anders zal je ten prooi vallen aan het vorige principe (zie artikel 3 uit deze reeks), het principe van reversibiliteit.
Helaas zullen we steeds intelligenter en beter moeten trainen om progressie te boeken. We blijven niet voor altijd moeiteloos vooruitgang boeken.
Er is nog één trainingsprincipe die er namelijk voor zorgt dat we steeds minder grote progressie boeken naarmate we getrainder worden. Daarover meer in het laatste artikel van deze reeks.
Klik hier om naar het vijfde deel uit deze artikelenreeks te gaan!
No Responses