fbpx

Ontspanning door… Inspanning!

Ontspanning door inspanning, het bestaat echt. Door te sporten verhogen we de afgifte van meerdere neurotransmitters in de hersenen. Onder andere de afgifte van neurotransmitters serotonine, dopamine en endorfine wordt aangewakkerd.

Deze neurotransmitters hebben een positief effect op een aantal gebieden in het brein die een grote rol spelen bij zaken als initiatief nemen, stressreductie en gemotiveerd zijn.

Tijdens het sporten verhoog je het gehalte aan serotonine, dat belangrijk is voor humeur, impulscontrole en zelfvertrouwen. Het helpt ook stress te voorkomen door het effect van cortisol (de zogenaamde stress hormoon) te neutraliseren, en het stimuleert de celverbindingen in de cortex en hippocampus, die belangrijk zijn bij leerprocessen.

Lichaamsbeweging verhoogt ook het gehalte aan dopamine, waardoor het humeur en gevoelens van welzijn verbeteren en het aandachtssysteem wordt geactiveerd. Dopamine speelt ook een belangrijke rol in de mate van motivatie en aandacht. Uit onderzoek is gebleken dat chronische lichaamsbeweging de opslag van dopamine in het brein verhoogt en ook de productie activeert van dopaminereceptoren in het beloningscentrum van het brein. Stimulatie van het beloningscentrum zorgt voor een bevredigend gevoel wanneer je iets hebt gepresteerd.

Mede door deze stimulatie van het beloningscentrum, kunnen we voorzichtig een parallel trekken met verslaving. Sporten werkt via deze weg bijna verslavend!

Endorfine staat ten slotte bekend als het snelst werkende anti-stress hormoon omdat het binnen een minuut een stress-reactie kan stilleggen.

Door in te spannen kun je dus daadwerkelijk stress verminderen, concentratie- en impulscontrole verbeteren en een beter humeur krijgen.

Lekker spul, dat inspannen! 😉

POST REPLY

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected!
Open chat
Hi (Try) Outsider!

Welkom! Heb je vragen waarmee wij kunnen helpen?
Geverifieerd door ExactMetrics