fbpx

Alles wat je moet weten over spierpijn.

Spierpijn is nog niet goed gedefinieerd en komt in verschillende vormen en maten van pijn. Een drukgevoelige plek en verstijfde spieren zijn tekenen van spierpijn. Spierpijn kan op meerdere manieren ontstaan, maar de bekendste oorzaak is het uitvoeren van (kracht)training waarbij de spieren worden belast boven de huidige staat van belastbaarheid. Spierpijn ontstaat bij deze ‘overbelasting’ (in het Engels: overload) en wordt vooral geconstateerd na zogenaamde ‘excentrisch’ trainen.

 
Excentrisch trainen is training waarbij er een excentrische fase plaatsvindt tijdens een oefening. De excentrische fase is de fase binnen een beweging, waarbij de spier(en) weerstand moet bieden in een spierverlengende beweging. Bij een biceps curl bijvoorbeeld, is het de fase waarin je de stang weer gecontroleerd laat zakken tot het beginpunt.

 
Normale bewegingen in het dagelijks leven zijn over het algemeen minder hoge belastingen dan een gerichte (kracht)training, of Outside bootcamp training. Spierpijn is dan ook een hele normale reactie van het lichaam op de training. Ookal doet het (in het begin) veel pijn.
Spierpijn wordt vanzelf minder naarmate iemand zichzelf vaker (over)belast. Dat wil zeggen; hoe vaker je bootcamp doet, hoe gewender je lichaam raakt aan de training en hoe minder spierpijn je kunt verwachten. Je lichaam is een intelligent, adaptief systeem dat onthoudt wat ‘m overkomen is, en zich daarom voorbereidt op de belasting in de toekomst. Daarom kun je minder heftige spierpijn verwachten. Je wordt van die belasting ook meteen sterker en fitter! Spierpijn krijgen is dus niet een doel op zich, maar het is meestal onvermijdelijk bij resultaatgerichte krachttraining.
Spierpijn zal nooit helemaal verdwijnen, want een goede training zoals bij Outside, trekt je altijd over je huidige grenzen. Dat is maar goed ook, want daar ligt de uitdaging; en de vooruitgang!
 
Nu… Leuk en aardig… Maar hoe kom ik er vanaf? Ik heb gigantische spierpijn!
 
Probeer de spieren die spierpijn geven, zoveel mogelijk te bewegen, maar NIET zwaar te belasten. Beenspierpijn? Wandelen! Borstspierpijn? Armen zwaaien! Je verbetert daarmee de doorbloeding en versnelt het proces van het afvoeren van afvalstoffen, die in de spieren zitten en in verband worden gebracht met spierpijn. Een andere methode is het nemen van een warm bad. Beide interventies lijken een beetje effectief, maar er is nog maar weinig hard bewijs.

Een goede, adequate eiwitrijke voeding is van belang om afgebroken spiereiwitten te heropbouwen. Een energietekort (minder eten dan je lichaam nodig heeft) vertraagd het herstel, dus mensen die proberen af te vallen kunnen wat langer spierpijn ervaren.
 

De enige manieren om minder last te krijgen van spierpijn (DOMS), is:
A: nooit meer je lichaam te belasten (geen goed idee!)
B: je lichaam vaker te belasten (goed idee!)

POST REPLY

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected!
Open chat
Hi (Try) Outsider!

Welkom! Heb je vragen waarmee wij kunnen helpen?
Geverifieerd door ExactMetrics