fbpx

Waarom je altijd moet blijven doen wat je nu doet

Het is heel simpel, als je iets oefent, zul je er tot op zekere hoogte beter in worden. Eens? Eens.

Als je rekening houdt met het principe van specificiteit, wat betekent dat je specifiek beoefent waarin je beter wilt worden, zoals uitgelegd in deel 1 van deze artikelenreeks, dan is dat een vast gegeven. Als je daarentegen stopt met oefenen, dan neemt je prestatie niveau af. Als je niet van je lichaam vraagt iets te kunnen, door het te prikkelen/oefenen, dan verleert je lichaam het. Dit heeft te maken met het principe van reversibiliteit.

Principe van reversibiliteit

Het principe van reversibiliteit betekent dus dat je minder goed wordt in wat je kon, omdat je je lichaam niet geprikkeld hebt om te doen wat je specifiek wilt kunnen.

Om te voorkomen dat het principe van reversibiliteit optreedt, zul je dus altijd moeten blijven beoefenen wat je wilt kunnen. Dit geldt voor de ene prestatie of handeling sterker dan voor de ander (principe van individualiteit, deel 2 uit deze ’trainingsleer artikelenreeks’), en dit zien we niet alleen terug in de sport. Als je jaren geen auto rijdt, zul je minder goed kunnen autorijden, ondanks dat je het niet per se verleerd bent. Pak je het overigens weer op, dan zul je sneller op het oude niveau komen. Tenzij je zicht is afgenomen, of een andere factor die invloed heeft op je prestaties. Dit spreekt voor zich. Sommige zaken zijn niet onomkeerbaar.

Een ander voorbeeld, gekeken naar spierkracht en spiervolume, is het voorbeeld van een gebroken onderarm. Als je arm in het gips ligt, zul je het nauwelijks/niet kunnen gebruiken. Na een paar weken is je gips-arm veel zwakker en kleiner dan je gezonde arm. Waarom?
Omdat de het principe van reversibiliteit heeft opgetreden!

Gelukkig kunnen we met (kracht) training de spieren van beide armen weer op gelijk niveau krijgen. Don’t worry.

Dus

Het belangrijkste wat we kunnen leren van het principe van reversibiliteit is dat we een sport moeten kiezen die we leuk vinden. Dan gaan we het makkelijker volhouden om voor altijd te blijven doen, en zullen we er dus niet snel minder goed in worden (tot dat de leeftijd je inhaalt, helaas).

Om te zorgen dat we zo goed mogelijk worden in wat we doen, zullen we onszelf dan ook moeten blijven uitdagen. Dit principe wordt in het volgende artikel besproken!

Klik hier om naar het vierde deel uit deze artikelenreeks te gaan!

POST REPLY

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected!
Open chat
Hi (Try) Outsider!

Welkom! Heb je vragen waarmee wij kunnen helpen?
Geverifieerd door ExactMetrics