fbpx

Hoe kan ik vet verliezen?

Vet verlies

Tegenwoordig zijn we massaal te zwaar en komt overgewicht vaker voor dan het hebben van gezond gewicht. Dat is niet altijd zo geweest. We zijn de afgelopen tientallen jaren veel zwaarder geworden door meerdere factoren waaronder zittend werk en onbeperkte voedsel beschikbaarheid.

eating-pc

Gelukkig is het bekend wat er nodig is voor de meeste mensen om af te vallen.

Afvallen heeft een technisch component en een gedragsmatig component. Gedrag aanpassen kan onder begeleiding, of in je eentje.

Gedragsverandering is veruit het moeilijkste voor de meeste mensen. Daar heb ik het dan ook in de voedingscursussen en in toekomstige artikelen uitgebreid over. Soms is kennis opdoen over het technische aspect al voldoende, en dan zou je na het lezen van dit artikel succesvol kunnen afvallen!

Klik hier voor meer informatie over de Voedingscursus “Succesvol Gewichtverlies

 

 

In dit artikel ga ik uitleggen hoe afvallen technisch gezien werkt. Zonder het verhaal te technisch te maken!

Zodat jij, wanneer je je gedrag aanpast, kunt afvallen.

Energiebalans

Energie is nodig om te overleven. Denk aan energie om onze organen te doen functioneren, te kunnen bewegen, cellulaire beschadigingen te repareren en nieuwe cellen aan te maken. Energie halen we uit voeding.

In de oertijd [maar ook tegenwoordig nog in minder vruchtbare- of arme werelddelen] was eten schaars, en fluctueerde het enorm hoeveel eten er voor handen was om van te overleven. Ons lichaam heeft als hoofdfunctie óm te overleven, dus was er een mechanisme nodig dat ons door moeilijke tijden heen zou helpen. Aankomen is dan ook een evolutionair mechanisme om te overleven.

Aankomen is een evolutionair mechanisme om te overleven.

Als je meer eet (en dus meer calorieën binnen krijgt) dan het lichaam nodig heeft om te overleven, dan slaat het lichaam de overgebleven energie op als vet. Zo’n energie overschot waarbij nieuw vet wordt opgeslagen noemen we een staat van positieve energiebalans. Het opslaan van extra energie is vanuit een evolutionair oogpunt fantastisch, omdat de energie kan worden gebruikt op het moment dat het lichaam in de toekomst minder brandstof binnen krijgt dan er gegeten wordt (er is dan dus sprake van een energie tekort).

Maar diezelfde overlevingsfunctie heeft geen waarde in onze huidige maatschappij. Vetopslag is tegenwoordig een ongewenste reactie op onze avondjes uit, verveling en… ons dagelijks eetpatroon.

Want we eten consistent meer dan we verbruiken, en daar kunnen we alleen verandering in aanbrengen door onze leefstijl blijvend te veranderen.

Je lichaam denkt bij de omzetting niet in frikadellen, suiker of salades, een overschot aan energie is een overschot aan energie en leidt onherroepelijk tot gewichtstoename. Of je nou te veel frikadellen eet, of te veel ‘gezonde salades’, je lichaam is net als een spaarrekening. Als je meer geld op je rekening gestort krijgt dan dat je uitgeeft, dan hou je meer geld over. Als je meer energie binnen krijgt dan je verbruikt, dan wordt het opgeslagen en neemt je vetmassa toe. Ongeacht wat voor valuta er op je bank wordt gestort.

Wat moet ik doen om af te vallen?

Om af te vallen moet je consistent minder calorieën binnenkrijgen dan je verbruikt, zodat je vetopslag wordt aangesproken voor energie. Opgeslagen vetten worden omgezet in bruikbare energie. Op die manier verlies je je vetweefsel.

Om vetweefsel te verliezen, moet je dus meer energie verbruiken dan je binnen krijgt.

Een foto van een vrouw die gefrustreerd op een fitness bal ligt.

 Lees verder op de volgende pagina!

POST REPLY

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected!
Open chat
Hi (Try) Outsider!

Welkom! Heb je vragen waarmee wij kunnen helpen?
Geverifieerd door ExactMetrics