Coeliakie:
Coeliakie [spreek uit: suilijakie) is een auto-immuunziekte van de dunne darm welke is veroorzaakt door een glutenintolerantie. Wanneer iemand coeliakie heeft, is het noodzakelijk voor altijd te stoppen met het eten van voedingsmiddelen waar gluten in zitten. Gluten kunnen de darmwand beschadigen bij mensen met coeliakie.
Symptomen van coeliakie zijn:
- chronische diarree
- verstopping
- afwijkend ontlastingpatroon
- depressiviteit
- bloedarmoede
- vermoeidheid
- humeurigheid
- onvruchtbaarheid
En nog een hele lijst met andere symptomen.
Coeliakie is dus een echte en hele vervelende ziekte. Mensen die glutenvrij-eten kunnen daar dus echt een goede reden voor hebben.
Coeliakie diagnosticeren
Coeliakie kun je niet zelf testen. Als je klachten hebt en jij en je huisarts coeliaki vermoeden, dan kan coeliakie worden vastgesteld met een endoscopie. Dit betekent dat een instrument via de mond in de dunne darm wordt gebracht. Hier wordt een weefselmonster uit geknipt voor analyse. Het weefsel wordt onderzocht om te bepalen of deze beschadigd is op een manier dat kenmerkend is voor coeliakie.
Je kunt wel zelf testen of je last hebt van het eten van voedingsmiddelen die gluten bevatten. Zie de volgende alinea.
Had je tot nu toe nooit ergens last van, dan hoef je je sowieso geen zorgen te maken!
Gluten-gevoeligheid
Gluten-gevoeligheid (dus niet coeliakie, maar zogenoemde Non-Celiac Gluten Sensitivity) is een ondefinieerbaar probleem. Mensen die aangeven gluten gevoelig te zijn hebben weinig overeenkomsten (het is een vrij heterogene groep) en het stellen van een duidelijke diagnose is nog niet goed mogelijk. [3]
Het meest gehoorde probleem is maag- en darm klachten zoals een opgeblazen buik. Heb je hier geen last van?
Dan kun jij voorlopig écht zonder problemen gluten blijven eten.
Het is daarentegen niet zo, dat mensen die geen coeliakie hebben, dus maar gewoon gluten moeten eten. Over gluten-gevoeligheid weten we nog weinig. Als je er last van hebt, probeer gluten dan te minderen en in het ergste geval te vermijden. Worden klachten minder? Prima, dan kun je voortaan gluten vermijden! Zorg er wel voor dat je geen voedingsstoftekorten opbouwt, zoals een jodiumtekort door abrupt te stoppen met brood.
Neem dit niet te licht op; het verwijderen van voedingsmiddelen uit een voedingspatroon kan échte tekorten opleveren die minstens even ongezond zijn als het eten van ongezonde voedingsmiddelen.
het verwijderen van voedingsmiddelen uit een voedingspatroon kan tekorten opleveren die minstens even ongezond zijn als het eten van ongezonde voedingsmiddelen.
Conclusie:
Gluten-vrij eten is voor de meeste mensen niet nodig, maar voor sommige mensen een belangrijke verbetering van hun leefstijl.
Wees kritisch naar de coach die iedereen op een gluten-vrij dieet zet, maar wees even kritisch op de coach of je buurman die gluten-vrij diëten ridiculiseert.
Het is, zoals bijna altijd, geen kwestie van zwart/wit. Zoals ik vaker zeg, bestaan er geen gezonde voedingsmiddelen.
Wél bestaan er gezonde/ongezonde voedingspatronen en mensen. Hoeveel je van een voedingsmiddel mag eten is daarom afhankelijk van de situatie, de persoon en de leefstijl. [4]
Artikel oorspronkelijk geschreven (en aangepast uit) mijn Personal Trainers’ blog.
Bronnenlijst:
[1] https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/coeliakie/ [2] https://www.vumc.nl/onderzoek/nieuws/Glutengevoeligheid/ [3]Mansueto, P., Seidita, A., D’Alcamo, A., & Carroccio, A. (2014). Non-celiac gluten sensitivity: literature review. J Am Coll Nutr., 39-54.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24533607
[4] https://www.facebook.com/events/1497096870316893/
POST REPLY