fbpx

Zijn gluten ongezond?

Kort geleden kwam de rage van het “glutenvrij eten” razendsnel op, maar tegenwoordig is die hype min of meer voorbij.

Wat er is achtergebleven, zijn wat losse flodders van informatie over wat we van gluten hebben gehoord.

“Gluten zijn ongezond”, “gluten zijn slecht.” Dat hoor je vaak, als je vraagt naar mensen over gluten.

Maar gluten zijn niet ongezond.

Gluten zijn niet ongezond.

Er zijn nog veel mensen slecht geïnformeerd en daardoor blijven ‘gluten’ onderwerp van gesprek.

De meeste mensen weten niet wat gluten zijn, maar hebben er wel een mening over. Kijk maar:

Aan de andere kant zie ik nog steeds op mijn tijdlijn kritiek voorbij komen op mensen die gluten-vrij willen eten. Dat is niet helemaal terecht. Er zijn wel degelijk redenen om gluten te vermijden.

Ik zal daarom iets meer informatie geven over “gluten”.

Wat zijn gluten?

Gluten is een groep eiwitten wat we vinden in het endosperm (reservevoedsel van zaden) van granen. Het zijn dus eiwitten en we komen ze tegen in verschillende voedingsmiddelen.

Waar zitten o.a. gluten in?

  • tarwe
  • rogge
  • gerst
  • haver
  • meel
  • couscous
  • bulgur
  • havermout
  • havervlokken
  • havermeel
  • spelt (wilde tarwe)

Het vermijden van gluten is dan ook een hele opgave. Het is daarom belangrijk om te weten of het überhaupt wel nodig is!

Wat is het probleem met gluten?

Nou, eigenlijk hebben de meeste mensen helemaal geen problemen bij het eten van voedingsmiddelen met gluten. Gluten zijn pas problematisch bij mensen met een chronische ziekte, coeliakie.

Bij mensen met coeliakie gaan de darmvlokken kapot als deze regelmatig met gluten in aanraking komen. Bij hen kan het darmslijmvlies beschadigd raken van gluten. Als mensen met coeliakie toch gluten blijven eten, kan de darmwand door contact met gluten ernstig beschadigd raken en zijn er op een gegeven moment geen darmvlokken meer over. Het oppervlak van de dunne darm is dan glad en te klein geworden. Hierdoor kunnen voedingsstoffen minder goed opgenomen worden. Het gevolg is dat men een tekort krijgt aan vitaminen en mineralen en dat men in gewicht afneemt. Hierop volgen allerlei klachten in het lichaam en gluten vermindert voor deze mensen de gezondheid [1].

Maar…

Dit is bij een kleine groep mensen in Nederland het geval (0,5-1% van de Nederlandse bevolking) [2].
We onderscheiden mensen die gluten kunnen tolereren (bijna iedereen), met mensen met coeliakie en mensen die gluten gevoelig zijn.

Mensen die gluten kunnen tolereren, hoeven zich dus nergens druk over te maken.

 

Lees verder op de volgende pagina

POST REPLY

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected!
Open chat
Hi (Try) Outsider!

Welkom! Heb je vragen waarmee wij kunnen helpen?
Geverifieerd door ExactMetrics