fbpx

Wees eens wat vaker egoïstisch

In de psychologie zijn er verschillende stromingen, waarvan één mij erg aanspreekt. De evolutionaire psychologie stelt dat we geworden zijn zoals we zijn, uit noodzaak om te overleven.

Niet romantisch, ik weet het, maar goed.

Organismen passen zich dus aan aan hun omgeving, om risico’s die overleving in gevaar brengen, te overwinnen.
Organismen die hier het meest succesvol in zijn, floreren. Dit noemen we natuurlijke selectie. 

Zoals met de meeste aanpassingen (zoals anatomische), zijn ook psychische aanpassingen gespecialiseerd voor de omgeving waarin een organisme evolueerde.

Waarom we egoïsme nodig hebben

Een belangrijke gedragseigenschap tijdens evolutie (om te overleven) is egoïsme.

Egoïsme kan slecht zijn voor sociale relaties en ‘een échte egoïst’ denkt niet aan de belangen en emoties van anderen. Een beetje egoïsme, daarentegen, is vereist om gelukkig te worden -én om anderen gelukkig te maken. 

Het is evolutionair gezien een vereiste geweest om vanuit instinct en driften te reageren om te overleven. In de wereld van nu, lijkt het niet meer nodig dat ieder voor zichzelf leeft, maar dat is wel het geval. Door egoïsme kun je denken vanuit eigen belang. Je kunt tijd maken voor jezelf, jezelf boven je werktaken of andermans behoeften verheffen en daarmee jezelf beschermen tegen stress of zelfs een burn-out. Dat vertaalt zich tot het beter in staat zijn om op lange termijn te functioneren op je werk, je gezin en in je vriendenkring.

Uiteindelijk zul je dus beste vrienden met jezelf moeten worden om écht productief en gelukkig te kunnen zijn.

Hoe egoïstisch het dan ook klinkt, af en toe moet je jezelf boven alles verheffen en tijd voor jezelf vrij maken. Doe je dat niet, dan wordt je geleefd, gebruikt of genegeerd. Door een beetje egoïsme kun je je dromen nastreven en uit het leven halen wat je er uit wilt halen.

 

Zijn er dingen die je graag wilt doen in het leven? Heb je een bucket-list? Nee?

Maak er een!

Dit is mijn (beknopte) bucket list, als voorbeeld.

 

Nu jij! Schrijf echt even op voor jezelf welke dingen jij nog wilt doen, wanneer, hoe belangrijk en hoe urgent het voor je is. 

Gedaan? Mooi, dan gaan we nu weer verder!

 

Wanneer wil jij, in dit 80 jaar-durende leven, gaan zorgen dat jij kan doen wat jou gelukkig maakt? Hoeveel tijd wil je besteden aan dingen die je niet wilt doen? Natuurlijk zul je soms dingen moeten doen die je niet leuk vindt, maar daar staat vaak tegenover dat je er later meer voor terug krijgt. Bijvoorbeeld leren voor een toets omdat het diploma je helpt aan je droombaan.

Maar elke minuut die je besteedt moet in het kader zijn van netto meer gelukzaligheid in jouw leven. Althans, dat is mijn visie.

Maar elke minuut die je besteedt moet in het kader zijn van netto meer gelukzaligheid in jouw leven.

Maak tijd voor jezelf

Zorg dat je fysiek fit blijft, dwing tijd af voor je sport. Zorg dat je je vrienden blijft zien; het zijn de mensen die het leven zo mooi maken. Laat je masseren, ga naar de sauna, ga bungeejumpen, beklim die berg van je dromen.

Als jij gelukkig bent, heb je meer draagkracht, ben je productiever, ben je langer inzetbaar (dus je baas heeft er ook wat aan) en haal je meer uit het leven. En halen anderen ook meer uit jou.

Soms is het goed om egoïstisch te zijn! Lang leve egoïsme!

PS: Als je zoals ik veel haalt uit het helpen van andere mensen om gezonder te worden, dan is dat ook een vorm van egoïsme. 

Eigenlijk ben ik dus gewoon één grote egoïst… 🙂

POST REPLY

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected!
Open chat
Hi (Try) Outsider!

Welkom! Heb je vragen waarmee wij kunnen helpen?
Geverifieerd door ExactMetrics