fbpx

Hoe om te gaan met dit gevaarlijke insect: de ’teek’

Teken zijn kleine insecten die ziektes kunnen overdragen via hun speeksel. Tijdens bootcamp trainen we regelmatig in bossen en hoogbegrasde omgevingen en daardoor lopen we risico op een tekenbeet.  In dit korte stukje geven we adviezen en informatie over teken!

Hoe kom je aan tekenbeten?

Als een teek vanuit (meestal) hoog gras op je kleding komt, kan het gaan wandelen op je huid, op zoek naar een warm plekje om zich vast te bijten en je bloed uit te zuigen. Door het bloedzuigen zwelt de teek op en op een gegeven moment laat de teek los. Dan spuit hij zijn speeksel in je, wat ziektes kan overbrengen. De ziektes die ze overdragen kunnen ernstig zijn, zoals de ziekte van Lyme. Als je besmet bent kun je last krijgen van griepachtige klachten, vermoeidheid, pijnlijke gewrichten, spierpijn, vergeetachtigheid en concentratiestoornissen. Wees hier dus extra waakzaam op.

Teken leven het hele jaar door, maar ongeveer vanaf maart tot oktober worden ze het meest gevonden.

Waarop moet je letten?

Aangezien Outside Trainingen ook soms in het gras of bos plaatsvinden, is het handig jezelf tijdig te checken. Check na een training op warme plekken op je huid, zoals onder je oksels of in je liesstreek. Teken komen vaak uit hoog gras, dus als je in hoog gras hebt getraind, is het altijd verstandig een check te doen. Zoek naar kleine zwarte puntjes/teken op je huid.

Let óók op bij ontstaan van de rode ring, dat is een slecht teken. Blijf tot 3 maanden alert op ziekteverschijnselen.

Voorzorgsmaatregelen:

Helaas bestaat er geen effectief vaccin.

 Om te voorkomen dat teken zich in je vastbijten:

  • draag huidbedekkende kleding
  • draag Deet
  • draag geïmpregneerde kleding

Oplossing nadat je bent gestoken:

Verwijder de teek zo snel mogelijk. Dat doe je zo:

Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid, niet erin knijpen want dan spuwt hij zijn speeksel. Gebruik bijvoorbeeld een pinpasje en schuif hem van zijn plek. Gebruik geen olie of alcohol.

Probeer de teek voorzichtig naar boven eruit te trekken. Doe vervolgens Jodium of alcohol op de beetplaats.

Het is belangrijk om onderzoek te laten doen als je een tekenbeet hebt gehad, als je last krijgt van griep/koorts of andere klachten (tot 3 maanden na de beet) en zeker als je de teek niet binnen 24uur verwijderd hebt.

POST REPLY

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected!
Open chat
Hi (Try) Outsider!

Welkom! Heb je vragen waarmee wij kunnen helpen?
Geverifieerd door ExactMetrics