fbpx

“No pain, No gain!” Really?

We kennen ‘m allemaal, de slogan “no pain, no gain!

Of ‘if it’s not hurting, it’s not working’! Wat dacht je van “Ga door tot het pijn doet, en dan nog een beetje meer!” en “Na pijn komt zonneschijn!!!” -Oke, die heb ik zelf bedacht, maar het past prima in het rijtje.

Hartstikke motiverende slogans. Persoonlijk hou ik ook van oneliners en goede slogans. Maar deze slogan… vind ik niet zo goed.

Ik zal uitleggen waarom.
 

Hoewel spierpijn een natuurlijke reactie is op (over)belasting van ons spierstelsel (meer over spierpijn lees je hier), pijn krijgen door je training moet NIET een doel zijn om na te streven. Spierpijn is een cadeautje -of een onvermijdbare nare bijkomstigheid.  Ik zou ‘if it causes you pain, reflect on what you’re doing and make sure you’re using your brain.’ een betere slogan vinden. Hmm. Ik ben benieuwd of die aanslaat.

Pijnlijden

Het is correct dat spierpijn een signaal kan zijn van het lichaam, dat er een prikkel (ook wel stimulus genoemd) heeft plaatsgevonden waar het lichaam van moet herstellen. Zo’n prikkel wordt meestal gegeven door middel van krachttraining, waardoor spierweefsel beschadigd raakt en als reactie daarop ‘heropbouwt’ het lichaam haar spierweefsel (met een beetje éxtra spierweefsel, zelfs). Dat extra beetje noemen we het ‘supercompensatie’ effect, maar nu dwalen we af.

Zo’n trainingsprikkel moet je dan ook je altijd creëren in de sportschool, ongeacht je doelstelling (tenzij je niet progressief wilt trainen…). Zonder prikkel, is je training niet progressief (en behaal je geen nieuwe resultaten). Ruige uitspraken als ‘no pain,no gain’ leggen te veel nadruk op een voorwaarde zoals pijnlijden. Hoe meer pijn, hoe beter, zou je denken. Dat is onjuist. Als je training pijn doet, dan ga je het vanzelf niet meer leuk vinden en dan is stoppen wel heel aantrekkelijk; dat werkt niet heel bevorderend voor lange termijn resultaten.

Dus no pain no gain is niet helemaal  de juiste insteek. Het is wél waar dat je je doel niet kan behalen vanuit je comfort zone en hier is eigenlijk geen discussie over nodig, want je comfort zone is het punt waar je nu staat (van waaruit je je training begint) en is dus geen uitdaging om in te trainen. In de comfort zone voelt trainen comfortabel, het vraagt niet om heel veel effort en daagt niet uit. Dat willen we niet. Wij willen resultaten en uitdaging.

Probeer dus altijd tot nét buiten de comfort zone te trainen, zodat je progressief traint en zodat je volgende week meer kunt dan vandaag.

Uitspraken als ‘no pain, no gain’, gaan daarin te ver en gaan dan ook voorbij aan het doel. Ze leggen nadruk op het lijden.

Slechte houding en toch door de pijn heen gaan. Waar zou de pijn vandaan komen?

Slechte houding en toch door de pijn heen gaan. Waar zou die pijn toch vandaan komen?

 

Training is niet lijden. Training mag uitdagend en leuk zijn. Training mag motiverend werken.

Als Outsiders, mijn cliënten of ik zelf, los van vroege spierpijn, pijn hebben tijdens of na het trainen, pas ik de intensiteit, oefening progressie, trainingsvolume of de trainingsmethodes aan.

Pijn is geen voorwaarde voor resultaatgerichte training.

Spierpijn is prima, maar pijn is niet fijn en leidt mogelijk tot blessures en verlies van motivatie.

Dat is niet fijn en levert geen gains op.

Daarom introduceer ik een verbeterde slogan:
‘No challenge, no improvement. But if it causes you pain, reflect on what you’re doing and make sure you’re using your brain.’

Hmm. Bekt misschien niet helemaal, maar who care’s. Het advies is nu tenminste wél goed.

No Responses

POST REPLY

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected!
Open chat
Hi (Try) Outsider!

Welkom! Heb je vragen waarmee wij kunnen helpen?
Geverifieerd door ExactMetrics