fbpx

Alcohol drinken voor de gezondheid..?

Je hoort vaak dat alcohol gezond zou zijn. Er worden zelfs onderzoeken aangehaald voor dit soort claims [1].

Wat je vooral hoort is de claim dat (rode) wijn gezond is vanwege de anti-oxidanten uit polyfenolen; in het bijzonder het stofje resveratrol.

De bewijskracht voor resveratrol is sterk: het verlaagd de kans op hart en vaatziekten. Er is alleen een heel sterk praktisch probleem;
Er bestaat zoiets als dosering. Om de gezondheidseffecten van resveratrol te genieten is heel veel rode wijn nodig. Ik heb het over honderden liters rode wijn per dag [2]. En nu denk je misschien “YES, IK MAG VEEL RODE WIJN DRINKEN WANT GEZOND”, je vergeet een belangrijk detail; er zit ook alcohol in rode wijn.

De feiten 

Alcohol is letterlijk een verslavende gifstof en als het in ons lichaam komt is het de eerste taak van het lichaam om de alcohol af te breken. Alcohol is verder carcinogeen[3], een duur woord voor ‘kankerverwekkend’, en hoewel bijna alles kankerverwekkend kan zijn bij te hoge hoeveelheden, is alcohol bij lage hoeveelheden al ongezond. We moeten een afweging maken, waarbij matige hoeveelheden alcohol wellicht de kans op hart en vaatziekten verlaagd, een ziekte die mensen vaak pas rond hun 80e levensjaar krijgen, tegen verschillende vormen van kanker (wat al een risico voor de dood oplevert vanaf 40 jarige leeftijd [4]), maar ook de kans op ongelukken vergroot. Minder alcohol drinken is één van de weinige dingen die je als vrouw kunt doen om het risico op borstkanker te verminderen.

En dan heb ik het nog niet eens over de effecten van alcohol op ons (mentaal & fysiek) herstel, onze cognitieve vaardigheden, prestatie vermogen en onze slaapkwaliteit én slaapkwantiteit.

Begrijp mij niet verkeerd, het is in onze cultuur geaccepteerd en normaal om wekelijks alcohol te drinken, en ik hou je niet tegen. Sterker nog, ik drink op feestjes ook wel eens een paar glazen.

Maar voor je gezondheid aan de rode wijn of überhaupt alcohol?

Mij hou je niet voor de gek!

Referenties:

[1] Roerecke, Michael, and Jürgen Rehm. The cardioprotective association of average alcohol consumption and ischaemic heart disease: a systematic review and meta‐analysis.” Addiction 107.7 (2012): 1246-1260.

[2] Katan, M. (2016). Voedingsmythes. Amsterdam: Bert Bakker.

[3] https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/alcohol/alcohol-fact-sheet

[4] http://www.cancerresearchuk.org/health-professional/cancer-statistics/incidence/age#heading-Zero

POST REPLY

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected!
Open chat
Hi (Try) Outsider!

Welkom! Heb je vragen waarmee wij kunnen helpen?
Geverifieerd door ExactMetrics