Techniek training
Bij Outside besteden we tijdens het trainen veel tijd, energie en aandacht aan ’techniek’ en onder andere daarmee onderscheiden wij ons sterk van andere bootcamps.
Met ’techniektraining’ kijken we naar een complexe samenhang van verschillende zaken, die we grofweg kunnen verdelen in efficiëntie, effectiviteit en veiligheid.
Efficiëntie
Bij efficiëntie gaat het erom dat er bewogen wordt op een efficiënte, voor de anatomie logische en energiebesparende manier. Hierbij speelt neuromusculaire (=samenspel van zenuwstelsel en spierstelsel) coördinatie een belangrijke rol. Onze spieren, gewrichten en de andere onderdelen van het (actieve) beweegapparaat (maar ook het zenuwstelsel) zijn gemaakt om bepaalde bewegingen te kunnen en wij zorgen er met training voor dat onze spieren/gewrichten/etc. daar voldoende belastbaar en beweeglijk voor zijn.
Soms veranderen we de anatomie zelfs door middel van training (bijv. rechterop staan door het verhelpen van protactiestand schoudergordel/vergroten thoracale mobiliteit etc.) , maar dit mag uiteraard niet tegen de prijs dat er ondertussen andere belangrijke fysieke mogelijkheden worden beperkt. Dat maakt het nog complexer. Daar komen ook nog individuele zaken bij.
Passieve structuren, zoals botten, zijn gewoonlijk niet veranderbaar. Die bepalen dus het kader waarin wij kunnen trainen voor jouw individuele beweeglijkheid en belastbaarheid. Daardoor ziet ‘optimaal bewegen’ er niet voor iedereen exact hetzelfde uit- in tegendeel, het ziet er bij iedereen net even anders uit. Die verschillen kunnen uiteindelijk van persoon tot persoon best groot zijn.
Dat in het achterhoofd houdende, kan je dus alsnog voor iedereen efficiëntie trainen, en dat is dus iets wat wij met techniek training doen.
Hoe dat werkt? Door efficiënt te trainen worden zogenaamde ‘energielekken’ verminderd en zal prestatie (bijvoorbeeld hoeveel je kan tillen) verbeteren. [1]
Effectiviteit
We kijken ook bij techniektraining naar effectiviteit, omdat alles (zelfs niets doen!) effect kan hebben, maar het doel bepaalt welk effect gewenst is. Als Outside trainers is het onze taak te zorgen dat de gewenste effecten ontstaan door de trainingen en adviezen die wij geven.
Veiligheid
Als laatste, maar zeker niet minst belangrijk, is veiligheid. Wij vinden dat het een verantwoordelijkheid is, om naar ons beste weten, te zorgen dat wij deelnemers veilig laten bewegen. Door met een goede techniek te leren bewegen, bewegen we veiliger.
Veel mensen zijn bang dat bepaalde bewegingen (voor hen) per definitie onveilig zijn, en hoewel dat kan op basis van o.a. eerder genoemde criteria van anatomisch logisch bewegen, is een lichaam behoorlijk plastisch en gemaakt om te bewegen en belasten. Je hoeft niet dus niet bang te zijn dat als je (nog) niet technisch goed beweegt, dat je dan meteen grote risico’s loopt. Zolang je de nadruk legt op een zo goed mogelijke techniek en de principes van trainingsleer volgt, ben je verantwoord bezig. En wij (Outside trainers) zorgen ervoor dat dat gebeurt 😉
Bewegen op zichzelf is al heel goed en dat wordt vaak vergeten. Niet alleen te veel, maar zeker ook te weinig (variatie in het) bewegen vergroot het risico op (terugkerende) blessures. Veilig bewegen gaat niet (zo zeer) over efficiëntie of effectiviteit, maar over het anticiperen op de interactie van interne- en externe risico factoren waaronder leeftijd, geslacht, belastbaarheid (zie het artikel belasting/belastbaarheidsmodel), blessure verleden, anatomie, variatie en volume.
In het Meeuwisse model zijn interne- en externe risicofactoren voor sportblessures ingedeeld.
Het valt buiten de scope van dit artikel om blessure risico factoren uitgebreid te behandelen. Bij Outside nemen wij in ieder geval de kennis van blessure risico factoren mee in hoe we training geven en omdat we trainingen aan de individu aanpassen, kunnen wij zeggen dat wij techniek training geven waarmee we risico’s op blessures trachten te verminderen. Dat aspect maakt dat techniek trainen ook te maken heeft met veiligheid.
Take home message:
Bewegen is goed, maar goed bewegen is beter.
Daarom besteden wij bij Outside veel aandacht aan techniektraining en daarom ben je bij Outside aan het juiste adres als je (beter) wilt bewegen!
Bronnen:
[1] Syllabus Chivo ‘Functioneel Bewegen’ 2019[2] Meeuwisse Model:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1751357
POST REPLY