fbpx

7 tips voor beginners!

We vallen meteen met de deur in huis.
Hoi nieuwe Outsider!
Hier zijn zeven tips (afkomstig van je nieuwe coach en mede-Outsiders) voor beginnende sporters!
 

1. Wees mild voor jezelf.

De meeste mensen die starten met bootcamp, zijn vastberaden om badend in het zweet álles te geven tijdens de trainingen.
Álles geven tijdens je proefles en de eerste trainingen daaropvolgend, is niet verstandig. Het kan al snel leiden tot overtraining en kan het plezierige van de training overschaduwen.
Maak daarom ‘naar je lichaamssignalen luisteren’ je eerste trainingsdoel. Als je eenmaal naar je lichaam kunt luisteren, zul je jezelf kunnen behoeden van blessures en overtrainingsverschijnselen. Gevolg: je zult lang vol kunnen houden en je doelen kunnen bereiken. Maar dan op een veilige, plezierige manier die je vol kunt houden!
Want hard trainen mag (zeker!), maar ontdek eerst waar je grenzen liggen!

Oh, en maak je geen zorgen; je trainers zullen je training sowieso voor je aanpassen de eerste keer. Wij weten hoe moeilijk het voor beginnende Outsiders is om hun eigen grenzen te bewaken! Wij helpen je hier dus ook mee!

2. Stel realistische doelen

Een sixpack in 6 weken is niet realistisch. Je leefstijl 180° draaien binnen een maand is minder makkelijk dan elke week 10° draaien.
Je hebt jaren gedaan over het creëren van je huidige leefstijl en het zal maanden duren om je leefstijl voor de lange termijn te veranderen. Stel daarom veel haalbare tussendoelen en ga er vanuit dat een sixpack de meeste mensen minstens 6-18 maanden kost. Gezonder leven kan ook door telkens kleine stappen in de goede richting te zetten.
Bijvoorbeeld:
Week 1: 1x per week bootcamp, in plaats van niet sporten. Witbrood vervangen voor bruin/volkoren brood en tijdens elke avond maaltijd 150 gram groente eten. Mijn lichaamssignalen herkennen: ” wat voel ik tijdens het sporten?” “Loop ik niet te hard van stapel?” “Voelt dit pijnlijk?”
Week 2: Bootcamp 1x per week volhouden, tijd voor maken!
Minder zoetwaren op brood, minder frisdranken (evt. vervangen voor calorie vrije varianten) en alcohol.
Week 3: Tijdens bootcamp de squat dieper kunnen, mijn push up techniek verbeteren (meer pijlvormig dan T-vormige houding).
Dagelijks voldoende water drinken, regelmatiger voeden.
Week 4:
Tijdens de bootcamp merken dat ik minder snel buiten adem raak. Een goede lunge houding aanleren.
Meer fruit en groente eten. Doordeweeks niet meer snoepen.
Een uurtje vroeger naar bed en bij het ontwaken niet snoozen, maar aan de slag!
 
 
Zo maak je elke week stappen, behaal je wekelijks belangrijke doelen makkelijker (dat werkt motiverend!) en voor je het weet eet je gezonder, maak je standaard tijd vrij voor je training en ga je iets vroeger naar bed.
 

3. Durf te vragen

Iedereen in de groep heeft een eerste keer meegedaan. Iedereen heeft het oncomfortabele gevoel meegemaakt dat een oefening compleet nieuw voor hem/haar is. Het gaat voorkomen dat je oefening niet voor elkaar krijgt of dat je de uitleg niet begrijpt. Dat is niet erg. Vraag daarom de trainer of een andere deelnemer om hulp of verduidelijking. Die hulp zul je meteen krijgen, en meestal hebben anderen ook nog wat aan extra uitleg!
 

POST REPLY

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected!
Open chat
Hi (Try) Outsider!

Welkom! Heb je vragen waarmee wij kunnen helpen?
Geverifieerd door ExactMetrics