Belastbaarheid vergroten
Hoe train je om belastbaarder te worden?
1: Uiteraard door met de juiste techniek sport-specifiek te trainen of;
2: door trainingen te volgen die een carry over hebben naar de sport.
Carry Over
Een sprinter profiteert bijvoorbeeld enorm van krachttraining met relatief zware gewichten (zowel voor boven- als onderlichaam) en een rugbyspeler ook, maar een marathon loper veel minder. De details hiervan bespaar ik je, maar een marathonloper heeft minder aan het trainen van het explosief en maximaal vermogen dan een sprinter.
Een rugby speler profiteert ook van lange afstandslooptrainingen, waar een sprinter over het algemeen weer veel minder aan heeft. Er is voor een sprinter dan ook minder sprake van carry over als hij lange afstanden gaat lopen.
Een (recreatie) hardloper profiteert van core-training, loopscholing en krachttraining (voornamelijk met het eigen lichaamsgewicht) en iemand die graag op hoger niveau wil break dancen, kan maar beter een goede conditie opbouwen voor het hart, maar ook voor de spieren die veel gebruikt worden bij de dance moves.
Weet je nog dat ik het niet alleen over een specifieke sport, maar ook specifieke bewegingen had? Het principe werkt ook voor specifieke bewegingen. Je kunt namelijk beter/belastbaarder worden door specifieke bewegingen te beoefenen. Zo werken we bij Outside Bootcamp met veel skills en beweegpatronen die leiden tot functionele verbetering, zoals squatten en lunges waardoor je makkelijker die trekking tocht op vakantie kunt doen en deadlifts, farmer walks en back extensions zodat je meer gewicht kunt tillen én minder last krijgt van het dragen van zware boodschappen. Door de trainingen bij Outside Bootcamp te volgen zie je dus ook een carry over naar het dagelijks leven; ook in het dagelijks leven voel je je fitter.
Wat is NIET een geschikte training met het oog op carry over?
Hoewel zwemmen een uitstekende training kan zijn voor het hart-longsysteem, is het niet de meest geschikte training voor een getraind marathon loper. Simpelweg omdat de marathon loper het qua uithoudingsvermogen van het hart-longsysteem aan kan om lang in het water te trainen, maar wordt beperkt door specifieke kracht en het specifieke uithoudingsvermogen om lang te kunnen zwemmen! Een training in het water is dan ook niet specifiek en heeft te weinig functionele carry over voor een marathon loper.
Hoewel er hier nog uitzonderingen zijn (denk aan triatlonners), gaan we daar verder niet op in.
Naar welke sporten heeft Outside Bootcamp Training een carry over?
Bootcamp training heeft (mits goed aangepast aan de individu; het onderwerp van het volgende artikel) een goede carry over naar veel sporten. Het biedt loopscholing, core training, (lichaamsgewicht) krachttraining, sprint- en duurloop training en circuit training, waardoor het een prachtige toevoeging is aan het trainingsschema van veel sporters. Sporters die (in veel gevallen) profiteren van bootcamp training, zijn:
• (middel) lange duur hardlopers
• Roeiers
• Wielrenners
• Sprinters (hoewel krachttraining met gewichten ook erg belangrijk is)
• Tennisspelers (door de HIIT kenmerken van Bootcamp Training)
• Volleyballers
• Basketballers (vanwege de HIIT kenmerken van Bootcamp Training, hoewel relatief zware krachttraining met gewichten ook erg belangrijk is)
• Honkballers
Over het algemeen heeft Outside Bootcamp Training meer carry over naar bal, zaal- en veldsporten, dan naar sporten waarbij maximale kracht (zoals bij krachtsport) geleverd moet worden. De positie en rol die een sporter -in het veld- inneemt, bepaalt uiteraard ook grotendeels welk onderdeel van een Outside Bootcamp Training veel carry over heeft en welke minder. Dit is afhankelijk van… het Principe van specifiteit.
Mocht je dus naast je sport-specifieke training op zoek zijn naar een training waarbij er sprake is van carry over, zodat je beter kunt worden in je sport zónder jezelf uitsluited met sport specifieke trainingen te (over)belasten…
Dan is Outside bootcamp training misschien wel iets voor jou!
Klik hier om naar het tweede deel uit deze artikelenreeks te gaan!
Bronnen:
[1] Zatsiorsky, V., & Kraemer, W. (2006). Science and practice of strength training. Champaign: Human Kinetics. [2] Kraemer, W., & Hakkinen, K. (2000). Handbook of Sports Medicine and Science Strength Training For Training. Oxford: Blackwell Limited.
POST REPLY