Het is daarentegen wel gezond om, óók tijdens de feestdagen, enige vorm van mate te behouden. Met de tips in dit artikel, bespaar je jezelf een “straf-sportuur om die calorieën er weer vanaf te branden achteraf” of ongezonde crash-dieet kuurtjes.
De feestdagen komen er aan. Dat betekent dat er veel gegeten gaat worden en veel eten betekent vetopslag in onze vetcellen. Als je dit leest heb je waarschijnlijk de laatste maanden juíst zo hard gewerkt om vet te verliezen of heb je eindelijk een killer-body gecreëerd. Als je dat zo min mogelijk wilt aantasten, zónder te streng om te gaan met deze prachtige tijd van het jaar, lees dan verder!.
Overgewicht is niet het resultaat van één slechte maaltijd, maar structurele overconsumptie. Eén maaltijd heeft dus niet zo veel effect en zou je je dus ook geen zorgen over moeten maken.
Structurele overconsumptie begint overigens wel met slechte eetgewoontes aanleren en die beginnen bij het steeds verder loslaten van de balans. Binnen (opgerekte) grenzen blijven is dus verstandig.
Een feestmaaltijd is niet een kwestie van alles of niets!
Eens in de zoveel tijd bewust overconsumeren en daarvan genieten is geen probleem, maar dit moet een uitzondering zijn.
En zelfs als je bewust wat spanning mindert, kun je nog steeds goede keuzes maken. Niet alle keuzes hoeven ongezonde/onbeperkt te zijn. Restricties aanvaarden is dan ook verstandig.
Restricties zijn niet raar. Ze horen er gewoon bij en vooral als je een (fysiek) doel hebt. Ook tijdens de feestdagen.
Deze tips zijn voor mensen die willen genieten van de feestdagen, maar de
‘schade’ beperkt willen houden. En dat kan. Met deze tips. Zonder yoyo effect, zonder straf-sportuurtjes en zonder ***** detox-pogingen.
1. Eet de dingen die je écht lekker vindt.
Het is Kerst en er is lekker veel keus. Pak je van alles wat? Ook van dingen die je eigenlijk niet heel bijzonder vindt? Veel mensen doen dat wel, maar achteraf bezien is dat natuurlijk zonde. Zonde van de calorieën die je of had kunnen besparen, óf had kunnen besteden aan die écht goede appeltaart van oma.
Kies voor de hapjes die je écht lekker vindt (of die je traditioneel MOET eten) en laat bijzaken, die het toch niet echt waard zijn, gewoon staan.
2. Compenseer een beetje, van te voren of achteraf.
Vetopslag is een tijdelijke oplossing van het lichaam voor een energie overschot. Door overdag minder te eten kun je ’s avonds iets meer eten. Als je je lunch overslaat heb je niet opeens ruimte voor 2 extra pizza’s (helaas), maar het scheelt je zo de 3-4 bolletjes ijs met een toef slagroom of een extra bordje met kalkoen en je favoriete pasta salade.
Je kunt ook de dag er na een kleinere avondmaaltijd eten. Niets aan de hand.
Die paar honderd calorieën zijn er zo weer af zonder stress!
3. Begin met eiwitrijke voedingsmiddelen.
Eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals vlees en vleesvervangers, peulvruchten, sommige nootjes, vissoorten, soja, eieren en zuivel verzadigen sterker dan koolydratenrijke of vetrijke voedingsmiddelen. Door te beginnen met eiwitrijke voedingsmiddelen, raak je eerder verzadigd én zul je dus net wat eerder (kunnen) stoppen.
Een ander voordeel van eiwitrijke voedingsmiddelen, is dat het verteren meer energie kost. Je energieverbruik gaat er dus íets van omhoog!
Groenten (en in mindere mate fruit) verzadigen ook goed, dus begin met groenten en een eiwitrijk gerecht!
4. Eet niet tot je misselijk bent, maar tot je je lekker vol voelt.
Deze fout maken we allemaal, elke keer weer. Maar dit jaar niet.
Neem rustig de tijd, je kunt net zo genieten van 3 stukjes vlees als je van 8 stukjes kunt genieten. Het verschil?
Je hoeft niet uitgezakt en misselijk te blijven hangen in je stoel, naderhand!
5. Ga een uurtje lekker sporten tijdens de feestdagen
Ga niet sporten om calorieën te compenseren.
Ga sporten omdat het lekker is en omdat je er je lekker energiek van blijft. Hierdoor zul je minder gauw op de bank eindigen met iets te veel kerstkransjes die eigenlijk bedoeld zijn voor de visitie.
Door te sporten hou je mogelijk ook meer behoefte aan gezond eten, en zul je na de feestdagen minder moeite hebben om terug in de routine te komen!
6.Drink geen calorieen, en beperk alcohol
Drink Light varianten als je fris wilt drinken en beperk alcohol tot de momenten dat het echt gezellig/lekker is. Dat laatste glas (achterover gieten) vlak voor het slapen gaan is misschien eigenlijk niet echt nodig, en dat biertje voordat de visite er is voegt misschien ook niet zo veel toe aan je dag. Kies voor de juiste momenten om te genieten!
7. Doe een detox-kuur.
Geintje. Niet doen. Nergens voor nodig. Werkt ook niet.
Je lichaam heeft goed werkende organen om je lichaam te reinigen. Wat je wel kunt doen, is gewoon na de feestmaaltijden weer even ‘gewoon gezond’ eten. Dat is verstandig en gezond. En dan kun je tijdens je volgende feestmaaltijd weer een klein beetje buiten je boekje.
Zonder dat je jezelf ervoor hoeft te straffen. 🙂
7. Doe een detox.
8. Geniet.
Ondanks dat restricties erbij horen, moet je vooral lekker genieten van de feestdagen. Word je ONTZETTEND gestresst van het idee dat je misschien gaat aankomen, dan is het serieus de vraag of je een gezonde relatie met voeding hebt. Dan zou ik heel graag eens met je wilen praten en je helpen.
Het is niet normaal om heel gestresst te worden van het idee dat je in aanraking gaat komen met veel- en lekker eten.
Maak je geen zorgen, als je een paar dagen per jaar een paar honderd calorieën meer eet dan je nodig hebt, compenseert zich dit vaak ( zonder dat je er bewust mee bezig bent) wel weer. Op de weegschaal ben je na zo’n feest veel zwaarder, maar dat is vooral maag- en darminhoud en dan vooral vocht. Het daadwerkelijke vetweefsel is met enkele honderden grammen toegenomen in het ergste geval. Een paar feestdagen doen dus veel minder ‘kwaad’ dan je denkt.
Echt waar!
Als je op een gezonde en niet-gestresste manier de ‘schade’ kan beperken en dat fijn vindt, dan weet je nu hoe!
Succes met de tips en we horen graag of je er wat aan gehad hebt!
Prettige feestdagen!
Team Outside
-Samuel
POST REPLY