fbpx

Wat zijn de beste hardloopschoenen?

Ik krijg regelmatig de vraag welke hardloopschoenen het beste zijn ter preventie van blessures, op het gebied van loopcomfort en prijs/kwaliteit.
Zijn dure hardloopschoenen beter voor het voorkomen van blessures?
Mijn antwoord is dat de marketeers achter Nike, Adidas, New Balance, Asics etc. zeer mooie verhalen kunnen ‘verkopen’, maar dat dure schoenen niet per definitie beter zijn ten aanzien van blessure preventie.

Sterker nog, hardloopschoenen hebben op basis van de resultaten op tot nu toe uitgevoerde wetenschappelijke onderzoeken, weinig empirische ondersteuning [1]. Met andere woorden; er is heel weinig bewijs dat de zogenaamd technologische ontwikkelingen en ‘science’ achter hardloopschoenen de schoenen van grote merken beter maken ter blessure preventie dan goedkopere merken of modellen.

Toch hebben (duurdere) hardloopschoenen voor sommige mensen mogelijk voordelen. De specifieke voetafrol van een persoon, de grootte van de drop van hiel-tot-teen, de ondergrond waarop men traint, de blessure geschiedenis van een persoon, de hoeveelheid km die iemand loopt, etcetera, het kan allemaal mee spelen bij de keuze voor een goede schoen. Uit een onderzoek in 2016 blijkt dat een lage-drop schoen risicovoller kan zijn voor (semi)gevorderden hardlopers maar dat ze beter zijn voor beginnende/weinig km-makende lopers [2]. Dit betekent praktisch:

  • Loop je vaak hard? Koop schoenen met een wat hogere hak.
  • Loop je niet zo vaak hard (minder dan 2x per week, geen lange afstanden)? Koop schoenen met een wat lagere hak.

Het blessure risico is lager bij ‘motion control shoes’ in vergelijking met standaard schoenen. Dit positieve effect werd alleen gezien bij lopers met geproneerde voeten; er was geen verschil voor lopers met neutrale of gesupineerde voeten.

  • Heb je geproneerde voeten? Dan zijn motion control shoes aan te raden.

Het laatste woord rondom dit onderwerp is nog niet gesproken, maar wat duidelijk is is dat dure schoenen niet per se beter zijn. Wat ze vaak wel bieden, is groter loopcomfort.

over bare-foot running: Wat bekend is, is dat mensen die hardlopen op hardloopschoenen, er verstandig aan doen om niet zonder lange opbouw over te gaan op barefoot-running; dit verhoogt het risico op blessures [4].

Als je mijn niet-expert-zijnde mening wilt, dan zou ik kijken naar wat je te besteden hebt. Heb je al het geld van de wereld? Kijk dan vooral naar loopcomfort en gok erop dat de ‘claims’ die gemaakt worden ooit gevalideerd zullen worden.
Vind je dat het allemaal niet zo duur hoeft (ik geef je geen ongelijk), dan kun je prima een wat ouder maar goed model kopen bij elke hardloop-winkel. Een loopanalyse is waardevol, mits de winkelier daadwerkelijk  weet waar hij het over heeft (en dit is zéker niet vaak het geval). Op basis van de wetenschappelijke literatuur kan er niets ‘met zekerheid’ worden gesteld, dus mijn advies is 7-ledig:

  • Bedenk hoe veel en hoe vaak je loopt. Vaak? Hogere hak. Minder vaak? Minder hoge hak.
  • Heb je geproneerde voeten? Dan zijn motion control shoes misschien verstandig
  • ga af op je ‘gevoel’,
  • hou rekening met het loopcomfort,
  • kies voor een eerlijke prijs,
  • kijk naar hoe mooi je de schoenen vindt
  • neem het advies van de winkelier met enkele flinke korreltjes zout. Het is nou eenmaal altijd moeilijk om te achterhalen of je iets verkocht wordt, of dat je écht geholpen wordt. In veruit de meeste gevallen heb je niet met een échte expert op anatomie, biomechanica en loop-technieken te maken. Anders was ‘ie waarschijnlijk wetenschapper…

Binnenkort meer over hoe hardlopers blessures op effectieve wijze kunnen voorkomen.

Wil jij alvast aan je conditie en fitheid werken? Dat kan! Boek nu je gratis Bootcamp proefles onder begeleiding van onze professionals in Diemen!

 

Bronnen:

[1] http://fellrnr.com/wiki/The_Science_of_Running_Shoes

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27501833

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26746907

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28460179

POST REPLY

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected!
Open chat
Hi (Try) Outsider!

Welkom! Heb je vragen waarmee wij kunnen helpen?
Geverifieerd door ExactMetrics