Het geluid in de discussie over in hoeverre gemeenten en de overheid moeten ingrijpen op de Amerikanisering van onze eet-cultuur en het straatbeeld wordt luider. Happy meals of Buckets zijn al jaren niet meer weg te denken op kinderfeestjes, maar daar komen nu ook Dunkin’ Donuts en Taco Bell bij. En wij gaan er niet alleen op kinderfeestjes naar toe. Ook tijdens een dagje shoppen.
En na een lange werkdag.
En na het sporten.

Fastfood is een gewoonte geworden voor veel mensen.

De consumptiemaatschappij die uit de hand is gelopen

Nederland is al veel langer een voorbeeld voor wat men bedoelt met een ‘consumptiemaatschappij’, maar fastfoodketens met steeds groter wordende porties zijn toch wel duidelijke indicatoren voor dit fenomeen. Wij wíllen meer, dus we kríjgen meer. Het gevolg is een steeds ‘groter’ wordende bevolking. Letterlijk en figuurlijk.

We maken dagelijks meer dan 200 voedingsgerelateerde keuzes per dag en met de voedselverwarring onder de ‘gewone man’, misleidende marketing door multinationals en continue beschikbaarheid van snelle hapjes is het geen wonder dat we tegenwoordig eerder te dik zijn dan dat we een gezond gewicht hebben.

Onze biologie en hersenen zijn niet opgewassen tegen deze obesogene omgeving.

Het is voor mij moeilijk om kant te kiezen als je fan bent van goede branding en marketing, maar we kunnen niet om de feiten heen. Vanuit de sociaal economische-wetenschappen, neuro-wetenschap en psychologie komt duidelijk naar voren dat we heel goed beïnvloedbaar zijn en de cijfers en praktijk leert ons dat het niet wordt ingezet om ons op gezond gewicht te houden en ons te verhoeden tegen consumptiegedrag.
Ik ben al langer van mening dat de -in theorie- correcte uitspraak ‘minder eten, meer bewegen’ veel te kort door de bocht is.

In deze link verwijs ik naar een afbeelding die tientallen factoren opsomt en hoe die van invloed zijn op het ontstaan van overgewicht.

Laat mij er even aan toevoegen dat ik niet denk dat we overgewicht niet kunnen bestrijden, of dat je er zelf geen invloed op hebt hoeveel je weegt en hoe gezond en fit je bent. Dat heb je wel.

Het is alleen niet zo dat het ons makkelijk wordt gemaakt.

Een van die 

 zijn maar enkele van de tientallen factoren die invloed hebben op ons bewuste én onbewuste gedrag. Kennis alleen werkt niet, dat moge duidelijk zijn, want elke roker weet dat roken dodelijk is. Met wilskracht alleen red je het ook niet.

Je zult na het diëten en een snelle afvalpoging, weer aankomen.