fbpx

De leugens van sociale media – over zelfbeeld

Op sociale media krijg je de kans om te laten zien en delen wat jij wilt delen met de buitenwereld. Op sociale media zien we daarom voortdurend foto’s van lekkere maaltijden in dure restaurants, foto’s van knuffelende koppeltjes die nooit ruzie hebben en fitte moeders die gewoon tijd maken voor het sporten.

“Geen excuses. Dit is een ‘makkie’. Je moet ’t gewoon doen!”

 

Dit is natuurlijk de schijn die ons wordt voorgehouden. Net zoals jij steeds ‘inchecked’ wanneer je met de hele familie gezellig naar een musical gaat (waarbij je niemand vertelt dat de kinderen achterin de auto weer zaten te zeuren), of een korte reis maakt met je partner (waar je misschien nog steeds ruzie mee hebt over iets kleins, zoals de was). We houden elkaar allemaal de schijn van een stress-vrij en prachtig leven voor.

Ik heb daar geen problemen mee, ik doe daar ook gewoon aan mee. Ik vind het ook leuk om de beste momenten van mijn leven met anderen te delen.
En ik deel, net als de meeste anderen, zelden tot nooit de slechte momenten.

Dit is mijn thuis-werkplek. Echt waar.

Je krijgt ook alleen maar likes voor die schijn. Niet voor een facebook post waarin je zegt te balen van je ruziënde kinderen. Een Instagram foto van een karige tosti levert je 4 likes op. Een uitbundig dessert levert je 100 likes op. Want: succes en gelukzaligheid.

Je krijgt veel likes als je je van je beste kant laat zien, want: succes en gelukzaligheid.

Zo zie ik er alleen uit als ik al mijn spieren hard aanspan. Dit is, omdat ik mijn spieren niet 24/7 aanspan, daarom niet de realiteit. Het is het beste wat ik kan laten zien. Dit is wat Sociale Media doet.

Maar het probleem is dat we onszelf gaan spiegelen aan deze valse realiteit. Dit leidt tot een verstoord beeld van de realiteit en heeft stress en onzekerheid tot gevolg. En dat is een enorm probleem. Want we kunnen ons rationeel wel beseffen dat iedereen zich wel eens verveelt, een misstap begaat, ruzie heeft met zijn of haar ogenschijnlijk perfecte partner of een fout op werk maakt die stress oplevert… Maar we worden emotioneel niet goed bijgestuurd door ons rationeel denken. Emotioneel voelen we ons ‘slecht’ omdat we niet zo’n perfect leven leiden als al onze Social Media vrienden.

Dit leidt ertoe dat mensen niet kunnen genieten van de kleine dingen in het leven, waar we tevreden over mogen en kunnen zijn. Het leidt ertoe dat we meer stress ervaren dan nodig is. Het kan ons gaan beperken en een last vormen.

Het is daarom belangrijk dat we onszelf eraan herinneren dat de wereld van Sociale Media fake is.

We zien alles wat interessant is, opvalt, vernieuwend is, spannend is, mooi is, succesvol is.

Onze training is de enige plek waar alles echt is 😉

We zien wat anderen willen dat we zien. 

Probeer te blijven inzien dat jij, ondanks tegenslagen of mindere dagen, gewoon een goed mens bent. En dat een leven tegenslagen kent. En dat het leven soms verveling oplevert. Of ruzies. Of problemen.
Dat het niet nodig is om altijd uit-eten te gaan, te reizen, veel te sporten, veel geld te verdienen, concerten te bezoeken of te ganzenborden met de familie zonder ruzie.

Doen wat jou gelukkig maakt, zelfs al staat het niet op Internet, is ook heel waardevol.
Of misschien zelfs nog waardevoller dan wat je op Instagram knalt. Geniet van de (kleine) dingen die jou dierbaar zijn!

Doe wat jou gelukkig maakt en probeer niet te veel te kijken naar het perfecte beeld dat andere mensen proberen te creëren op Social Media.

Een advies die ik super mooi vind en vaker geef, is om aan het einde van de dag 10 dingen op te schrijven die die dag goed zijn gegaan.

Geloof mij, als je eens stil zou staan bij wat er op een dag allemaal goed gaat, of in ieder geval niet fout gaat, dan zou je gek worden.

Of geloof mij niet…
Ik zou zeggen… Probeer het uit voor een week!

 

Mocht je een zeer interessante podcast willen luisteren, dan adviseer ik je hier naar te luisteren:

(start vanaf 3:30min)

Wil je de vervolgartikelen en artikelen over andere onderwerpen, gratis tips, updates over onze trainingen en meer niet missen? Klik HIER om je aan te melden voor onze mailing!

 

POST REPLY

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected!
Open chat
Hi (Try) Outsider!

Welkom! Heb je vragen waarmee wij kunnen helpen?
Geverifieerd door ExactMetrics